Hoe kies ik de juiste caravan?

Hoe kies ik de juiste caravan?

Bij het kiezen van een nieuwe of tweedehands caravan moet je met verschillende criteria rekening houden. We zetten hieronder de belangrijkste punten op een rijtje.

Prijs
Indien je budget niet onbegrensd is, stel je zelf dan een limiet. Hierbij moet je rekening houden met het feit dat je behalve de aanschaf van de caravan zelf, vaak ook nog andere spullen zoals een voortent, luifel, verlengsnoeren, gasflessen, verlengsnoeren, tenttapijt en kampeermeubilair moet aanschaffen.

Auto
Ga voordat je op pad gaat, eerst na wat het maximale trekgewicht van je auto is. Dit maximale trekgewicht staat op het kentekenbewijs van je auto. De tip die we willen geven is om voor een veilige rit uit te kijken naar een caravan die wat minder mag wegen dan het maximale trekgewicht van de auto. Het is veiliger om uit te gaan van een caravan met een maximaal gewicht van ongeveer 70% van de beladen auto.

Rijbewijs
Ook je rijbewijs is een belangrijk punt. Met een normaal rijbewijs B mag je namelijk alleen een auto met aanhanger besturen mits de combinatie aan één van onderstaande eisen voldoet:

  1. Maximaal toegestane massa van de aanhanger is niet meer dan 750 kg
  2. Maximaal toegestane gewicht van de combinatie mag niet meer dan 3500kg bedragen.
  3. Voldoet je combinatie niet aan één van deze 2 eisen, dan moet je rijbewijs B-E bezitten.

Soort vakantie met caravan
Een vakantie van 3 weken op een camping in Zeeland is heel iets anders dan met de caravan naar de Lapland. In het eerste geval zul je niet veel hinder ondervinden met een wat grotere caravan maar in het tweede geval zou een wat compacter model caravan een beter oplossing zijn omdat je daarmee wat makkelijk over de smalle en vaak bochtige wegen in bergachtig gebied kunt rijden.

Het is ook van belang om te bepalen in welk seizoen je de caravan wil gaan gebruiken. Als je niet alleen in de zomer maar ook in het voor- en najaar of zelfs in de winter met de caravan op vakantie wilt moet je hier bij de aanschaf rekening mee houden.

Zitplaatsen
Op de camping zit je meestal gezamenlijk in of net buiten de voortent of luifel. Indien het gezin uit meer dan 4 personen bestaat is een zogenaamde treinzit vaak te beperkt. Je kan dan beter op zoek gaan naar een rondzit of een grote standaardzit.

Slaapplaatsen
Het spreekt voor zich dat je met je hele gezin in de caravan moet kunnen slapen. Er moeten dan ook altijd voldoende slaapplaatsen in de caravan beschikbaar zijn, dus ook als bijvoorbeeld de kinderen op de camping in een eigen tent slapen. Onderweg is namelijk niet altijd de mogelijkheid om een tent op te zetten, dus het is wel van belang om met zijn allen in de caravan te kunnen slapen.

Bergruimte
De hoeveelheid bergruimte wordt vooral bepaald door de opbouwlengte en de indeling van de caravan. Als de caravan niet over een vast bed beschikt en men elke avond de dinette ombouwt van bank naar bed, is het erg handig dat je het beddengoed en de slaapzakken makkelijk in de banken kan stoppen. De bereikbaarheid van de bergruimtes is dus erg belangrijk.

Was- & toiletruimte
Bijna alle caravans beschikken over een ruimte met een cassettetoilet en een (opklapbare) wastafel. Sommige caravans beschikken zelfs over een douchemogelijkheid in die ruimte. Als je op eenvoudige of niet al te goed onderhouden campings staat kan een goede wasruimte, eventueel met douche, heel handig zijn.

Keuken
Meestal is de keuken van de caravan aan de zijkant geplaatst. Het werkblad is voorzien van een gootsteentje met kraan, en daarnaast een twee- of driepits kookplaat. Nagenoeg alle keukens bevatten een koelkast met vriesvak, die naar keuze op 12V, 230V en op gas kan werken.

Kachel
Bijna alle caravans zijn standaard voorzien van een kachel. In de luxere uitvoeringen is de kachel zelfs uitgebreidt met een luchtcirculatiesysteem voor heteluchtverwarming. Mocht je de caravan uitsluitend in de zomer en in het voor- en najaar gebruiken, dan is een standaard verwarming meestal voldoende.

Gewicht & Laadvermogen
Bij een caravan onderscheiden we de hieronder staande drie begrippen:

  1. De maximaal toelaatbare massa (MTM), oftewel het gewicht dat de caravan beladen mag wegen.
  2. De rijklare massa, zijnde het gewicht van de caravan met de door de fabriek standaard gemonteerde accessoires, alsmede een kabelhaspel en een basishoeveelheid gas en water.
  3. Het laadvermogen, dat wordt berekend door het rijklare gewicht af te trekken van de maximaal toelaatbare massa.

De maximaal toelaatbare massa van de caravan mag niet meer zijn dan het maximale te trekken gewicht van de auto. Hou rekening met het gewicht en laadvermogen zeker als je nog wat extra accessoires zoals een fietsendrager en een mover op je caravan zou willen laten monteren.

Hou met bovenstaande punten rekening als je een caravan gaat kopen, en zeker als je nog wat extra accessoires zoals een fietsendrager en een mover op je caravan zou willen laten monteren.