De charme van Scandinavië

De charme van Scandinavië

Zoek je rust, ruimte en een schitterende natuur? Dan is Scandinavië de plek waar je zijn moet! Een aantal jaar geleden ben ik zelf voor het eerst in Scandinavië geweest met de caravan en wat een verademing is dit in vergelijking met Zuid-Europa. Begrijp me niet verkeerd, ook daar kom ik graag, alleen wanneer je echt voor je rust op vakantie gaat, dan heeft Scandinavië duidelijk mijn voorkeur.

Op weg naar Scandinavië
Scandinavië is op meerdere manieren te bereiken, via de bruggen en met de boot. De keuze hiervoor is met name afhankelijk van je bestemming. Wil je Zweden verkennen? Dan kan de brug wel eens de beste oplossing zijn (tip: betaal met je creditcard. Je kan wel betalen in euro’s, maar krijgt Deense Kronen terug als wisselgeld). Wil je echter de onderkant van Finland of Noorwegen gaan bezoeken is een boot wellicht de beste oplossing. De langere vaarten zijn gemakkelijk vooraf via internet te reserveren.

Vreemde valuta
In tegenstelling tot veel landen om eens heen kennen Zweden en Noorwegen nog hun eigen valuta respectievelijk de Zweedse Kroon en de Noorse Kroon. In Finland is de euro wel de gevoerde valuta. Tja, het kan ‘lastig’ zijn, weer omrekenen, maar zeg nou zelf… het heeft zeker ook zijn charmes. Het prijsniveau ligt iets hoger dan in Nederland, maar het campinggeld compenseert dit zeker weer. Tip: pin gelijk wat geld wanneer je een pinautomaat tegenkomt. Wanneer je vooraf in Nederland wisselt is de koers beduidend slechter.

Altijd slecht weer
Eén van de vooroordelen over Scandinavië, het is er altijd slecht weer. En inderdaad, je kan het er slecht treffen, maar gemiddeld gezien kent Scandinavië ook hele mooie zomerse dagen. Ter indicatie laat onderstaande tabel de uren zon in meerdere plaatsen zien (bron cijfers: http://www.climatedata.eu/.

Plaats Uren zon juni Uren zon juli
Stockholm (Zweden) 292 260
Helsinki (Finland) 297 291
Oslo (Noorwegen) 250 246
Amsterdam (Nederland) 200 208
Zell am See (Oostenrijk) 161 178
Venetië (Italië) 243 288
Girona (Spanje) 233 288

 

Helemaal niet verkeerd toch? De gemiddelde temperaturen liggen wel lager, maar zijn zeker nog aangenaam te noemen.

Lange dagen
Eén van mijn favoriete voordelen aan Scandinavië, de lange dagen. In de zomermaanden gaat de zon niet meer onder, dat betekend dus 24 uur per dag licht. Tip: wanneer je wat noordelijker bent is het geweldig om ’s nachts een keer de Riksväg 95 ‘zilverweg’ uit te rijden. Met een beetje geluk spot je hier wilde elanden en rendieren. Mocht je geen elanden hebben gezien, maar deze toch echt wel willen zien tijdens je vakantie, ga dan naar een elandenpark. Een leuk park waar je zelf doorheen mag rijden met je eigen auto en onderweg elanden kan spotten: Smålandet Markaryds älgsafari (Markaryd, Zweden). Een leuk ranch om te gaan kijken: Dalslands Moose Ranch (Dals-Ed, Zweden).

De campings in Scandinavië
Het eerste wat opvalt aan de campings (met uitzondering van de campings rondom de ‘grote meren’ en langs de Oostzee / Botnische Golf) is dat de plaatsen vaak niet afgebakend zijn. Ook mensen met een grote caravan hoeven zich geen zorgen te maken dat zij hun caravan niet kwijt kunnen. Ook het sanitair is gemiddeld gezien erg schoon. Wel valt op te merken dat de sanitair gebouwen vaak niet uiterst modern zijn. Daarnaast zijn er ook veel campings waar nog betaald moet worden met muntjes/kronen voor een warme douche. De prijzen van de campings daarentegen zijn vaak een heel stuk lager dan in Zuid-Europa.

Nadelen
Zijn er dan geen nadelen te vinden? Net als overal zijn er ook in Scandinavië nadelen te vinden. Zo is het vaak niet mogelijk om lekker te gaan uiteten of een terrasje te pakken. De restaurants vallen vaak in de categorie ‘fast food’. In Stockholm is een terrasje pakken geen probleem, maar ga je de rustige natuurgebieden in, dan zal dit er niet meer inzitten. Daarnaast kent Scandinavië een grote populatie muggen. Met name wanneer je bij waterpoeltjes in de buurt staat is er helaas geen ontkomen aan. Wanneer je dit een beetje mijdt en goed kijkt waar je gaat staan op de camping (m.n. rondom loofbomen zijn veel meer muggen dan rondom naaldbomen) is het prima te doen. De anti mug middelen in Scandinavië zijn effectiever dan bij ons, schaf dit dus ter plekke aan. Ook worden er in veel supermarkt ‘rookspiralen’ verkocht (ook inclusief houder). Dit is zeker een aanrader, hiermee blijven de muggen op geruime afstand.

Conclusie
Ben je opzoek naar een vakantie met veel natuurschoon, vrijheid en daglicht dan is Scandinavië wellicht de optie voor jou! Alvast een fijne vakantie! 

Door Marloes de Groot