Hoe lang gaan caravanbanden mee?

Hoe lang gaan caravanbanden mee?

De caravan van veel mensen staat vele dagen in de stalling. Andere mensen hebben hun caravan hele seizoenen op de camping staan en komen er dus amper mee de weg op. De banden hebben namelijk vaak na vele jaren nog voldoende profiel. Om deze reden denken veel mensen dat caravanbanden bijna niet slijten en dus veel langer meegaan dan de banden van bijvoorbeeld hun auto. Dit is niet helemaal waar en er zijn zeker een aantal zaken waar je op moet letten bij de banden van de caravan.

Stilstand Caravan
Veel mensen denken dan stilstand voor de caravanbanden geen gevolgen hebben voor de houdbaarheid van de banden. Mensen wantrouwen de bandenfabrikanten als men een houdbaarheidsperiode aangeeft. Wij denken al snel dat de fabrikanten niks anders willen dan alleen maar nieuwe banden verkopen. Maar de term vierkante wielen bestaat niet voor niks.  Toch zijn in sommige landen het vervangen van banden zelfs wettelijke geregeld. Wanneer wij bijvoorbeeld naar Duitsland gaan kijken dan is daar in de wet opgenomen dat men de banden na 6 jaar dient te vervangen. Het maakt daarbij niet langer uit of het profiel van de band nog voldoende is of niet. Wel is het van belang of de caravan van een zogenaamde Temp-100 sticker is voorzien. Dit is een sticker waarbij je een ontheffing krijgt om niet 80 maar 100 km per uur te mogen rijden met de caravan.

Stilstand is een sloper voor de banden
Met stilstand van de Caravan hebben de banden heel wat te voorduren. De banden gaan zelfs sneller kapot dan wanneer je er lekker op los blijft rijden met je caravan. Dit heeft alles te maken met zogenaamde weekmakers in de banden. Weekmakers werken alleen wanneer de banden lekker draaien en dus gebruikt worden. Wanneer men de caravan banden niet voldoende gebruikt zullen de banden harder worden en worden ze automatisch poreuzer.

Profieldiepte en aquaplanning
Banden van caravans hebben vaak meer te voorduren dan de banden van een normale auto. Vaak hebben caravans te maken met een hoger gewicht en dit komt ook de slijtage van de banden niet ten goede. Let bij de banden dus ook goed op het draagvermogen van de banden zelf. Komen je banden onder een profieldiepte van 1,6 MM? Dan zijn deze zeker toe aan vervanging! Het is verstandig om een ondergrens te hanteren van 3MM en daarna je banden te vervangen. Op deze wijze heb je de beste grip op de weg wanneer je te maken hebt met slecht weer.

TIP! Je kunt de leeftijd van je banden controleren aan de hand van het DOT-nummer. Een DOT-nummer kan je vinden aan de zijkant van de banden.

Hoe lees je een DOT-nummer van de band?
Het lezen van een DOT-nummer op de band is niet moeilijk. De laatste cijfers van het DOT-nummer zijn het jaartal van de productie van de band en de eerste twee geven de kalenderweek aan van de productie van de band. Een DOT-nummer DOT1216 wilt dus zeggen dat dat de band in week 12 van het jaartal 2016 is gemaakt.

Na hoeveel jaar vervang ik mijn band?
De kwaliteit van de banden worden steeds beter. Toch vragen wij als caravangebruikers ook elke dag meer en meer van de banden. Een grote kans dat na vele jaren het profiel van je caravanband nog steeds dik in orde is. Toch is het raadzaam om na maximaal 6 jaar de banden van de caravan te gaan vervangen. Op deze wijze ga je gegarandeerd veilig de weg op en minimaliseer je de kans op problemen onderweg.