Wat is de juiste omloopmaat van de caravan?

Wat is de juiste omloopmaat van de caravan?

Is je voortent of luifel aan vervanging toe?
Het is natuurlijk ontzettend leuk om op pad te gaan om een nieuwe voortent of luifel uit te gaan zoeken. Maar hoe weet je nu eigenlijk welke maat voortent of luifel je nodig hebt? De maat van een voortent die je nodig hebt noemen ze de omloopmaat, deze heb je nodig om te weten welke maat voortent of luifel je moet aanschaffen.

Hoe weet ik nu wat de omloopmaat is van mijn caravan?
Op het internet kun je heel veel lijsten en databases vinden waar omloopmaten in vermeld staan, maar alleen op deze gegevens afgaan is niet verstandig. De beste manier is om ook zelf de omloopmaat van je caravan te meten zodat de zeker weet dat je de juiste maat hebt om de juiste voortent of luifel aan te schaffen. Een voorbeeld van een website om je omloopmaat te achterhalen is www.omloopmaat.nl Op deze website vul je de gegevens van je caravan in en dan wordt aangegeven welke omloopmaat je caravan heeft.

Hoe meet je de omloopmaat van een “normale” caravan?
Zorg er eerst voor dat je een lang touw, koord of meetlint bij de hand hebt. Om goed te kunnen meten, moet jouw caravan op een vlakke ondergrond staan. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen, en aan de andere kant weer terug naar de grond. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt is de omloopmaat van je caravan. Deze lengte meet je vervolgens op met een meetlint of rolbandmaat en voilà, je hebt jouw omloopmaat.

Hoe meet je de omloopmaat van een “aerodynamische”caravan?
Ook nu heb je een lang koord of touw nodig om te kunnen meten. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen. Aan de schuine kant op een hoogte van 185 cm meet je recht naar de grond. Je volgt dus de caravanrail niet verder.

Tot op de grond meten
In de uitleg over hoe je meet, hebben we aangehaald dat je tot op de grond moet meten. Onze ervaring is helaas dat veel mensen de fout maken om bijvoorbeeld tot op een vlonder of betonplaat te meten. Dat is dus NIET de goede manier! Als je op die manier meet, klopt de gemeten maat niet meer met de caravan. Een vlonder hoort in de tent te liggen en de tent niet bovenop de vlonder.

Om alles duidelijk in beeld te brengen kun je de onderstaande video van Obelink bekijken met een duidelijke uitleg hoe je de omloopmaat van je caravan kunt opmeten.