Moet ik mijn caravan verzekeren?

Moet ik mijn caravan verzekeren?

Als je een caravan gaat kopen is het raadzaam om deze ook goed te laten verzekeren. Als de caravan achter de auto is gekoppeld is hij weliswaar via de WA verzekering van de auto ook verzekerd maar de schade die je zelf aan je caravan veroorzaakt of schade die door andere omstandigheden wordt veroorzaakt is daarmee niet gedekt.

Bij schade aan een caravan gaat het vaak om behoorlijke bedragen. Om dus een goede verzekering af te sluiten is dus ook raadzaam om te doen. De schade kan in het ergste geval gaan om het totale verlies. Diefstal, ongeval, brand of natuurrampen zijn bijvoorbeeld hier enkele voorbeelden van. Ook bij overige schades waarbij de caravan niet verloren gaat praten we over forse bedragen van al snel 500 euro of meer.

Je nieuwe caravan wil je graag zo uitgebreid en goed mogelijk verzekeren. Het is tenslotte een hele investering en dan kun je risico’s maar beter uitsluiten. De meeste caravanverzekeringen gaan uit van een basisverzekering voor de caravan. In deze basisverzekering die de normale schades dekt is vrijwel altijd wettelijke aansprakelijkheid en hulpverlening standaard inbegrepen. Vaak kun je de basisverzekering uitbreiden met aanvullende pakketten voor bijvoorbeeld: hagel, brand, diefstal, storm en stallingschades. 

Welke inventaris is er verzekerd?
Tot de caravan behoren vaak zaken als een voortent of luifel, fietsenrek, stabilisator, audio en TV-apparatuur en andere accessoires. Deze zaken vallen vrijwel nooit onder de caravanverzekering zelf en dienen dan ook apart te worden meeverzekerd. Reisbagage zoals kleding, reisdocumenten, geld, camera’s, brillen en dergelijke vallen niet onder de inventaris. Je kunt hiervoor apart een inboedelverzekering afsluiten.

Waar ben ik verzekerd?
De meeste polissen verzekeren in heel Europa en de landen aan de Middellandse zee. Bedenk echter wel dat deze dekking meestal niet het hele jaar geldt, maar voor bijvoorbeeld maximaal 6 maanden. Wil je bijvoorbeeld je caravan permanent in het buitenland stallen of in het buitenland met de caravan overwinteren, controleer altijd je polis goed en informeer bij onduidelijkheden altijd bij je verzekeringsmaatschappij.

Wat is er niet verzekerd?
Naast de bekende uitsluitingen op grond van milieu- en weersinvloeden en natuurrampen zoals overstromingen, zijn er ook uitsluitingen wegens het niet goed onderhouden van gas- en elektrische installaties. Ook geldt dit vaak voor onvoldoende zorg, waartoe het rijden met storm wordt gerekend en bijvoorbeeld het onbeheerd achterlaten van de caravan zonder preventieve maatregelen (wielklem, disselslot).

Wielklem en/of disselslot bij veel verzekeringen verplicht
Als voorwaarde voor dekking wordt vaak geëist dat indien de caravan onbeheerd wordt achtergelaten voorzien is van een wielklem of disselslot. Soms worden zelfs beide preventiemiddelen verlangd bij caravans met een hoge waarde. Let er op dat wielklem of disselslot het juiste keurmerk heeft.